Százon belül

2019. 10. 17. (csütörtök) 17.57

Indul a visszaszámlálás: már 100 nap sincs a január 24. és 26. közötti debreceni Európa-bajnokságig – a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók csütörtökön sajtónyilvános edzésen is megmutatták, hogyan készülnek az idényre.

A nap elején a korai kelés, az idő előrehaladtával a kemény munka tünteti el a mosolyt az arcokról – ha egy kívülálló néha bepillantana a Gyakorló Jégcsarnokba, azt hihetné, hogy zord és morcos emberek sportolnak odabent.

Jégen és szárazföldön egyaránt folyik a munka, és bár short trackeseink egyáltalán nem komor emberek, mi több, kifejezetten jó a hangulat a csapat berkein belül, csak éppen akkor, amikor hihetetlenül gyors köröket futnak a jégen, vagy amikor a sokadik percben végzik a szárazföldi edzést, nem feltétlenül van kedvük vigyorogni…

Csütörtökön sajtónyilvános edzést tartottak legjobbjaink, és bizony az edzők úgy meghajtották a versenyzőket, hogy már egy óra elteltével is inkább a levegővételre koncentráltak a sportolók, nem arra, hogy mosolyogjanak.

A kemény, hajtós munka nem a média képviselőinek szólt – így dolgoznak a mieink, tulajdonképpen már a nyár eleje óta. Pontosan tudják, hogy most kell beletenni a munkát a nagy egészbe, hogy utána abból bármit is kivehessenek. Ők is. Mi is. A szurkolók is.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók évek óta szállítják a jobbnál jobb eredményeket – saját maguknak is magukra tették azt a bizonyos lécet, ezzel párhuzamos egyfajta terhet is kaptak a vállukra, hiszen a sikersorozat után a szurkolók várják, mi több, elvárják az újabb és újabb érmeket.

Így lesz ez majd januárban, Debrecenben is a Főnix Csarnokban, s bár Jászapáti Petrának azért már eszébe jut néha, hogy hazai pályán száguldhat a jégen, úgy véli, jobban teszi, ha mindig csak a következő feladatra figyel.

„Tényleg várom már a debreceni Európa-bajnokságot, ám addig még van két tengerentúli és két ázsiai világkupaverseny, egyelőre az még többször jut eszembe, hogy a két etap közötti néhány napon vajon ki tudom-e mosni a ruháimat…? És persze az Eb-ig még ott a karácsony is! – mosolygott Petra. – Néha azt érzem, végre úgy igazán elkezdődhetne már a szezon, máskor meg azt, hogy még szükségem van további napokra ahhoz, hogy teljesen felkészülten lépjek jégre. A formámat egyébként jónak érzem.”

Ez azért nem rossz mondat – és az sem Bánhidi Ákostól, hogy a női csapat is egyre inkább összeérik, és ha nem is feltétlenül az idén, de előbb-utóbb meglesz az eredménye a sok munkának. Ez persze nem jelenti azt, hogy lányok nem tesznek meg mindent azért, hogy Debrecenben ismét ott álljanak a dobogón. A fiúk meg… Januárban, a dordrechti kontinensviadalon taroltak a mieink, ezt felülmúlni nem lesz egyszerű „mulatság”.

“A hazai Európa-bajnokság az idény legfontosabb versenye lesz számunkra”. „De megismételni azért lehet a dordrechti teljesítményt, nem? – kérdezett vissza Liu Shaoang. – Ott például az ezer métert kicsit elrontottunk, vagyis máris van egy olyan mutató, amelyiken javíthatunk Debrecenben. Ám előtte még a világkupa-sorozatban szeretnénk bizonyítani. Aztán jöhet a hazai Európa-bajnokság, amely az idény legfontosabb versenye lesz számunkra. Szerintem izgalmas lesz, én már várom, az pedig, hogy mindent megteszünk az újabb jó eredményekért, egyértelmű.”

S ha már Debrecen, és ha már Európa-bajnokság: napokon belül elindul az esemény honlapja – az euroshorttrack2020.com oldalon minden információt, aktualitást, érdekességet megtalálhatnak majd az érdeklődők, és a jegyvásárlásra is itt lesz lehetőség!

Forrás:

HUNSKATE Média / Kovács Erika. Fotó: Gémesi BalázsCikk nyomtatása