Liu Shaoang aranyérmes 1500 méteren

2020. 01. 25. (szombat) 16.05

Az első éremosztó napra csaknem teljesen megtelt a Főnix Csarnok, így mintegy 4000 néző láthatta a helyszínen a férfiak leghosszabb távján az A döntő résztvevőinek bemutatását.

A Liu fivérek – a címvédő Shaolin Sándor, illetve Shaoang – mellett a többi között ott volt a mezőnyben a tavaly bronzérmes orosz Szemjon Jelisztratov is.

A fináléban a két magyar versenyző sokáig a középmezőnyben haladt, Liu Shaoang aztán három körrel a vége előtt egyetlen manőverrel két vetélytársát is megelőzve feljött másodiknak. A következő körben a tavaly ezen a távon ezüstérmes magyar versenyző ismét előzött – a holland Itzhak de Laatot is maga mögé utasította – és vezető helyét a befutóig megőrizte. Liu Shaolin Sándor végig a mezőnyben haladt, ráadásul az utolsó körben el is esett, így hetedik lett.

A nők B döntőjében két magyar, Jászapáti Petra és az ausztrál születésű Lockett Deanna volt érdekelt: a nagy taktikai csatát és sok előzést hozó futamban tíz körrel a vége előtt kezdtek csak el nagyobb tempót diktálni, akkor Jászapáti vezetett. Az utolsó körökre ő hátrébb csúszott, Lockett azonban ritmust váltott, körbekorcsolyázta a mezőnyt és elsőként ért célba. Jászapáti negyedik lett.

A fináléban a címvédő Suzanne Schulting éppen akkor indította meg a hajráját, amikor mögötte a többiek viaskodni kezdtek a pozíciókért, így egy kör alatt olyan nagy előnyt épített ki, amelyet már senki nem tudott ledolgozni. A holland mögött az olasz Arianna Fontana lett a második, a német Anna Seidel pedig a harmadik.

A folytatásban az 500 méter versenyeit, illetve a váltók elődöntőit rendezik meg, vasárnap pedig az 1000 méter végcsatározásaira, a 3000 méteres szuperdöntőre és a staféták fináléira kerül sor.

Eredmények, rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság 1500 méter

férfiak, Európa-bajnok:

Liu Shaoang (Magyarország) 2:25.871 perc

2. Itzhak de Laat (Hollandia) 2:25.960

3. Vladislav Bykanov (Izrael) 2:26.075

…7. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:55.043

…15. Krueger Cole (Magyarország)

 

nők, Európa-bajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 2:35.915 perc

2. Arianna Fontana (Olaszország) 2:36.134

3. Anna Seidel (Németország) 2:36.319

…8. Lockett Deanna (Magyarország)

…11. Jászapáti Petra (Magyarország)

…15. Bácskai Sára Luca (Magyarország)

 

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi ZsoltCikk nyomtatása