Szoros meccsen nyertek az olaszok Debrecenben

2018. 09. 17. (hétfő) 20.51

Ismét teltházas mérkőzést hozott a magyar kosárlabda válogatott világbajnoki-selejtezője a Főnix Csarnokban. Nemzeti csapatunk végül hatpontos vereséget szenvedett a világsztárok sorát felsorakoztató Olaszországtól, de a találkozó után így is járt a vastaps a több, mint 5500 nézőtől.

Rossz előjelekkel várhatta a találkozót Sztojan Ivkovics együttese, ugyanis a csapatkapitány Keller Ákoson a hétvégén vakbélműtétet hajtottak végre. Helyét a keretben Tóth Norbert, a kezdőcsapatban Eilingsfeld János vette át. Kissé álmosan kezdődött a találkozó, az első magyar kosárra közel három percet kellett várni, Golomán György értékesített egy közelit (2-2). Az olaszok érezhetően jól felkészültek a mieinkből, nem hagyták érvényesülni Vojvodáékat, a negyed derekán, már 2-9-et mutatott az eredményjelző, időt is kért a hazai szakmai stáb. Hiába talált be hosszú idő után Perl Zoltán, Luigi Datome és Awudu Abass azonnal válaszolt egy triplával (4-15). A negyed végére az Eilingsfeld-Vojvoda páros vezetésével kezdett magára találni a magyar válogatott, de így is hat pontos olasz vezetéssel zárult a játékrész.

A folytatásban kezdett összeállni a magyar védekezés, Vojvoda pedig nagyon elkapta a fonalat, egy kettő plusz egyes akció után berámolt két hárompontost is, így már csak egy volt közte (23-24). Az ellenfél szövetségi kapitánya későn lépett a zsűri asztalhoz, de az elmaradt időkérésből ők jöttek ki jobban, öt olasz pont következett. A közjáték valamelyest megtörte az Ivkovics-csapat lendületét, a félidőre pedig a rutinos itáliaiak kétszámjegyűre növelték előnyüket.

Több, mint öt és félezer néző gyűlt össze Debrecenben, így közel teltház láthatta, hogy Darrin Govens öt pontjával tízre zárkózik a nemzeti csapat (33-43). Benke Szilárd triplájával hosszú idő után már tízen belülre kerültünk, sőt Golomán négy pontjával már csak három volt közte (42-45). Perl Zoltán kettő plusz egyes akciója után pedig szinte felrobbant a Főnix Csaronk, újra magyar vezetést mutatott az eredményjelző (47-45). Még időben ébredtek az olaszok, de a negyedet így is tíz egységnyivel a magyarok nyerték (51-52).

Az utolsó felvonásban mindkét fél óriási energiákat mozgósított védekezésben, állandósult a minimális olasz vezetés. A negyed derekán a Fenerbahce sztárja, Luigi Datome előbb egy óriási blokkot mutatott be, majd triplájával elléptek a vendégek (55-61). Kilenc pontos olasz vezetéssel kezdődött az utolsó három perc, ám Benke és Eilingsfeld hat pontjával hamar látótávolságon belül kerültünk (61-64). Két olasz büntetőre Vojvoda válaszolt egy bravúrkosárral, de az idő vészesen fogyott, és 23 másodperccel a vége előtt még mindig három volt közte. Della Valle csak egyik büntetőjét dobta be, de Benke triplája lecsorgott a gyűrűről, a hátralévő időben pedig lepörgették az órát az olaszok. Így is jogosan szólt a „Szép volt fiúk”, hiszen csak egy hajszálon múlt a jóval előrébb jegyzett Olaszország legyőzése.

2018.09.17. hétfő, Főnix Csarnok, 5652 néző

MAGYARORSZÁG – Olaszország 63-69 (14-20, 14-19, 23-13, 12-17)

MAGYARORSZÁG: VOJVODA 25/9, Kovács -, Benke 9/3, EILINGSFELD 8, GOLOMÁN 9 cserék: Perl 7, Govens 5/3, Juhos -, Ruják -, Tóth -.

vezetőedző: Sztojan Ivkovics

Olaszország: Della Valle 7/3, Luca Vitali 3/3, MELLI 11/3, DATOME 18/6, Brooks 4 cserék: BILIGHA 11, Aradori 2, Cinciarini -, Filloy 3/3, Abass 5/3, Michele Vitali 1, Sacchetti 4.

vezetőedző: Meo Sacchetti

 Cikk nyomtatása