Egyre magasabbra

2020. 01. 22. (szerda) 14.04

Az összetett verseny címvédőjeként lép jégre Liu Shaolin Sándor a debreceni Európa-bajnokságon – az idősebbik testvér a Főnix Csarnokban szeretné felülmúlni az egy évvel ezelőtti teljesítményét is.

Milyen formában várja a pénteki rajtot?

Szerintem elég jó formában vagyok, örülök, hogy az elmúlt hetekben csak az Európa-bajnokságra fókuszálhattunk – számunkra ez fontos verseny, hiszen először vagyunk házigazdák, ennek megfelelően szeretnénk is jól szerepelni.

Vannak versenyzők, akiket viszont nem feldob, hanem agyonnyom a hazai pálya, szerencsére ön az első csoportba tartozik.

Valóban többféle versenyző létezik, van, akinek szárnyakat ad a hazai pálya, és van, aki stresszes, görcsös lesz ettől. Én valóban az vagyok, akit feldob mindez, de én ezt valójában minden versenyen átélem, hiszen bárhol járok a világban, sokan szurkolnak nekem. E tekintetben a debreceni Európa-bajnokság sem különbözik a többi versenytől.

Van egyáltalán olyan, ami bármikor is nyomasztja?

Nem nagyon, és azt hiszem, éppen emiatt vagyok előnyben a többiekkel szemben, többnyire ezért is tudok versenyeket nyerni: képes vagyok higgadt maradni olyan szituációkban is, amelyekben mások nem. Remélem, ez a jövőben is így lesz. Tényleg nagyon szeretném, ha jól sikerülne ez az Európa-bajnokság, ahogyan azt is, hogy a jövőben sokszor rendezzünk hasonlóan nagy versenyt.

Az összetett verseny címvédőjeként lép jégre a Főnix Csarnokban. Az elmúlt hetekben hányszor kérdezték meg, hogy a címvédés a célja?

Ezt szinte mindenki megkérdezte tőlem. De az öcsémmel, Shaoanggal azért dolgozunk, hogy minden évben egyre magasabbra tegyük a lécet, és minél szebb eredményeket érjünk el. Igen, jó lenne a dordrechti eredményeket is felülmúlni Debrecenben, ám nem leszek elkeseredett, ha ez most mégsem sikerül, majd fog legközelebb – jövőre, vagy azután.

Dordrechtben négyszer állt Liu a dobogó felső fokán, egyetlen szám maradt ki, az ezer méter.

Pontosan! A Liu Brothers az ötből négy aranyban benne volt, remélem, ezúttal sikerül megszerezni azt az ötödik aranyat is.

A testvérével gyakran beszélgetnek az Európa-bajnokságról?

Nem nagyon téma ez közöttünk, de lehet, hogy a futamok előtt majd megint nyomunk egy kő, papír, ollót, hogy eldöntsük, ki is nyerjen az adott futamban. Viccet félretéve: még a taktikát sem mindig beszéljük meg előre, mindketten igyekszünk a legjobb formában futni, és mindketten azért futunk, hogy nyerjünk.

Mennyire aggódott amiatt, hogy Shaoang heteken keresztül fájlalta a hátát, és még most sincs százszázalékos állapotban?

Elég sok edzést kihagyott Ádó, persze, hogy aggódtam, emellett próbáltam őt támogatni. Lelkileg is, de másként is, hiszen több emberrel is beszéltem és egyeztettem a kezelése kapcsán.

A magyar férfiváltó is címvédőként várja a rajtot – van reális esély a címvédésre?

A váltóban kisebb-nagyobb változások zajlottak szezon közben, és Debrecenben is egy új összetételű csapat lép jégre. Ezt a felállást élesben még nem próbáltuk ki, de nem tartunk semmitől, hiszen tényleg komolyan és keményen készültünk az elmúlt hetekben, így mindenki bele fogja tenni a közösbe azt, amit tud.

 

Forrás és fotó: HUNSKATE MédiaCikk nyomtatása