Minden készen áll!

2020. 01. 23. (csütörtök) 18.03

Ma délelőtt a Főnix Csarnok médiaközpontjában megtartották a Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokság nemzetközi sajtótájékoztatóját.

A megszólalók közül elsőként Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke elmondta:,,  ,,Magyarország először rendez kontinensviadalt, a magunk részéről mi mindent megtettünk, hogy sikeres legyen a verseny, most már minden a sportolókon múlik. A lány és a fiú csapatunk is nagyon fiatal, előbbinél elsősorban a jövőt illetően lehetünk nagyon bizakodóak.”  

Papp László polgármester köszönetét fejezte ki, hogy a 2013-as vb után most Eb-t rendezhet Debrecen. Városunk első embere hozzátette:,, Debrecen a nemzetközi sportesemények tekintetében megbízható partner, sportbarát, sportszerető város, minden garancia megvan arra, hogy jó hangulatú, teltházas versenyt lássunk. Mindemellett pénteken, a társadalmi felelősségvállalás jegyében 500 hátrányos helyzetű gyereket is vendégül látunk, akik a verseny megtekintése mellett egy városnézésen is részt vehetnek, és meghívjuk őket egy ebédre is.

Tron Espeli, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség alelnöke szerint:,, Örülök, hogy Debrecen ad otthont az Eb-nek, hiszen a város híres és megbízható a sportesemények szervezésének tekintetében. Nagyon jók az első benyomásaim! Az mindig egy jó kiindulópont, ha a házigazdának erős csapata van, és ez jelen esetben Magyarországra abszolút igaz.”  

A Szervező Bizottság és a MOKSZ ügyvezetője, Váradi Orsolya elmondta: ,, Az elmúlt másfél évben sokat dolgoztunk azért, hogy most minden rajtra készen álljon. Arra törekszünk, hogy a sportolókat a legmagasabb szinten kiszolgáljuk, de a közönség számára is több, színes és szórakoztató programmal készülünk. A már említett, 500 hátrányos helyzetű gyereken kívül további 1200, helyi általános iskolás diák is megtekinti az első nap versenyszámait a Főnix Csarnokban.”

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője a szervezők nevében is beszélt:,, A várossal közösen, még a 2000-es évek elején fogalmazódott meg az a gondolat, hogy évente legalább egy rangos világversenyt Debrecenbe hozzunk. A Holnap kezdődő Eb már a 32. a sorban. Fontos megjegyeznem, hogy a mintegy 80 fős Szervező Bizottság munkáját 70 önkéntes is segíti. Az elővételben eladott jegyek jól mutatják, hogy a debreceniek mennyire szeretik a sportot.”  

A 2013-as világbajnokságon még aktív sportolóként jégre lépő Heidum Bernadett, jelenleg az Eb egyik nagyköveteként emlékezett vissza:,, Olyan hangulat uralkodott a Főnix Csarnokban az 1000 méter elődöntőjénél, hogy alig hallottam meg az utolsó kört jelző csengőszót. Most viszont a másik oldalról tapasztalhattam meg, hogy a szervezők mennyit dolgoztak az Eb sikerességéért.”

A jelen klasszisai közül az összetett címvédője, Liu Shaolin Sándor úgy fogalmazott:,, Erős a mezőny, a legnagyobb ellenfelem szerintem az öcsém, Liu Shaoang lesz majd.”

Nem először rendez komoly világversenyt ebben a sportágban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, hiszen 2007-ben csapat-világbajnokságnak adott otthont a budapesti Gyakorló Jégcsarnok, 2013-ban Debrecen, és szintén a Főnix Csarnok látta vendégül a világbajnokság résztvevőit, 2017-ben pedig a budapesti SYMA, jelenleg BOK Csarnokban került sor a kvalifikációs világkupa-sorozat első állomására.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók évek óta szállítják a jobbnál jobb eredményeket – a sikersorozat eddigi legmagasabb csúcsa a pjongcsangi olimpián megszerzett aranyérem volt: Dél-Koreában a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű férfiváltó diadalmaskodott.

És a magyar csapat bizonyított már a szezon világkupaversenyein is, a mieink öt aranyérmet szereztek a sorozat első négy állomásán, e mellé pedig még további érmeket és dobogó közeli helyezéseket is hoztak a mieink.

Az Európa-bajnokságra 24 ország közel 150 versenyzője nevezett – az első csapatok vasárnap érkeztek a helyszínre, mostanra természetesen minden válogatott és minden versenyző itt van, köztük Európa legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázói is.

A nagy érdeklődést mutatja, hogy a kontinensviadalra közel száz újságíró akkreditált – a szervezők számára különösen fontos, hogy a média képviselői is jól érezzék magukat a versenyen, és munkájukat tökéletes körülmények között és maximális odafigyeléssel végezhessék.

A jég elkészült, a Főnix Csarnok készen áll a nézők és a versenyzők fogadására, a sportolók pedig már napok óta azon dolgoznak, hogy péntektől vasárnapig csúcsformában versenyezzenek.

Minden adott tehát ahhoz, hogy színvonalas, minden igényt kielégítő Európa-bajnokságot rendezzünk Debrecenben.Cikk nyomtatása