Újabb sikerek!

2020. 01. 25. (szombat) 20.45

A férfi és a női váltó is döntőbe jutott a Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján.

A női négyes Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia összeállításban lépett jégre az elődöntőben, és a papírforma szerint a franciákkal kellett megküzdenie a címvédő hollandok mögötti második továbbjutást érő helyért, mert a futam negyedik résztvevője, a cseh kvartett gyengébbnek számított.

A magyarok a rajt után be is álltak a világcsúcstartó hollandok mögé, a csehek pedig már a 3000 méteres táv elején leszakadtak. Még tíz kör sem telt el, amikor a franciák elestek, azaz a továbbjutáshoz már csak arra kellett figyelnie a hazai négyes tagjainak, hogy talpon maradjanak. Az éllovas hollandok a hajrára olyannyira fokozták a tempót, hogy a tavaly bronzérmes magyarok leszakadtak, de így is magabiztosan jutottak döntőbe, mivel a franciáknak esélyük sem volt a felzárkózásra.

"Stabilan, gyakorlatilag billenés nélkül sikerült teljesítenünk az elődöntőt, ugyanakkor picit csalódott vagyok, mert eléggé lemaradtunk a hollandoktól" - értékelte a versenyt Kónya Zsófia.

Bácskai hozzátette, a franciák elesése segített nekik, de vasárnapra taktikailag is előre kell lépniük. Lockett szerint napról napra jobb a kapcsolat a váltótagok között a jégen is, és bár nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, nagyon szeretnének érmet nyerni.

"Vasárnap bármi megtörténhet, mi talán most nem hajtottuk ki annyira magunkat, csak arra figyeltünk, hogy ne legyen botlás"- mondta Jászapáti.

Az olimpiai bajnok férfi kvartettből a negyeddöntőhöz hasonlóan Liu Shaolin Sándor maradt ki, így Liu Shaoang mellett Varnyú Alex, illetve az amerikai születésű testvérpár, Krueger John-Henry és Krueger Cole lépett jégre. A világcsúcstartó, világkupa-győztes, egyúttal címvédő magyar váltó eleinte a harmadik helyen "utazott", először húsz körrel a vége előtt jött fel a továbbjutást jelentő második helyre, de ezt később még visszavette a brit csapat. A magyarok Liu Shaoang révén tíz körrel a vége előtt jöttek fel ismét a második helyre az oroszok mögé.

A fokozódó tempót az ukránok után a szigetországiak sem bírták, így a továbbjutás eldőlt, már csak a futamgyőzelem volt kérdés. A befutó embereknél Liu Shaoang megelőzte Szemjon Jelisztratovot, így a közönség ovációjának közepette elsőként hozta be a magyar váltót.

"Váltóban soha semmi nem biztos, de az elmúlt években elértünk egy olyan magas szintre, hogy azért számítani lehetett a döntőbe jutásunkra. Mi voltunk a legstabilabb csapat, jól kezeltük a jeget és tudtunk energiát spórolni a döntőre is"- mondta Krueger Cole, aki a fináléról azt mondta, agresszív versenyt vár, mert sok jó válogatott van, de bíznak saját képességeikben, mert "vannak még titkos fegyvereik".

Varnyú Alex szerint neki egyszerűbb a dolga, mivel csak a nap végén kell futnia, és bár soha nem beszélnek előzetesen az esélyekről, reméli, ki tudják hozni magukból a maximumot a fináléban is.

Vasárnap az 1000 méter végcsatározásaira, a 3000 méteres szuperdöntőre és a staféták fináléira kerül sor.

 

Forrás: MTI

Fotó Derencsényi IstvánCikk nyomtatása