Liu Shaoang arany-, Shaolin Sándor ezüstérmes összetettben

2020. 01. 26. (vasárnap) 17.46

Liu Shaoang arany-, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert összetettben a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság zárónapján, melynek utolsó kér versenyszámában mindkét magyar váltót kizárták.

A férfiak rajtprocedúrája némileg elhúzódott, a két holland versenyző ugyanis rossz sorrendben állt fel. Amikor ezt az indítóbíró kiszúrta, a hollandok nagy nevetés és egy pacsi kíséretében helyet cseréltek.

A testvérpár a pontverseny első két helyéről várta a szuperdöntőt, és az újabb duplázáshoz az is elég volt számunkra, hogy Shaolin az utolsó előtti, testvére pedig az utolsó helyen érjen célba. A futamon a Liu testvérek ennek ellenére egyből az élre álltak, az első részhajrát Shaolin vitte el. A táv második harmadában Shaoang leszakadt a mezőnytől, és láthatóan a váltóra tartalékolt, míg bátyja a többiekkel együtt haladt.

Az utolsó harmadra Shaolin is lelassított – öccse már körhátrányban haladt -, a szuperdöntőt pedig így a jó taktikával versenyző orosz Szemjon Jelisztratov nyerte meg, ezzel az összetett pontverseny harmadik helyére jött fel.

Liu Shaoang pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét gyűjtötte be – Debrecenben a másodikat -, összetettben először diadalmaskodott.

A magyar testvérpár hetedszer aratott kettős diadalt az Eb-ken: 2017-ben 1000 méteren, tavaly Dordrechtben 500 és 1500 méteren, valamint összetettben, most Debrecenben pedig az 500 és 1000 méter mellett ugyancsak összetettben.

A nőknél a mindhárom egyéni távon aranyérmes holland Suzanne Schultingnak mindössze rajthoz kellett állnia a szuperdöntőben, ugyanis akkora pontelőnnyel vezetett összetettben, amit a többieknek nem volt esélyük ledolgozni.

Nagyobb csatára a többi érmes pozícióért lehetett számítani, de a szám előtt a pontverseny második helyén álló olasz Arianna Fontana tett arról, hogy az ezüstre senki másnak ne legyen esélye, ugyanis megnyerte a szuperdöntőt.

A harmadik helyezett kilétére elég sokat kellett várni, a zsűri ugyanis hosszasan videózta a célegyenesben történteket. Végül a belga Hanne Desmetet és Schultingot kizárta a futamból, a német Anna Seidelt pedig – aki két ellenfelét is akadályozta – sárga lappal is büntették. Így az összetett bronzérmét az olasz Martina Valcepina érdemelte ki.

A két váltó zárta a vasárnapot és az Eb-t.

Hogy a fiúktól érmet, mi több, aranyat vártunk, nem volt kérdés – ők maguk is ezt várták maguktól, ám nem nélkülözte a realitást az az elképzelés sem, akár a lányok is odakerülhetnek a dobogóra.

Sajnos a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Lockett Deanna, Sziliczei-Német Rebeka összetételű kvartett hiába siklott át harmadikként a célvonalon, Bácskai egyik előzését szabálytalannak minősítette a zsűri, így kizárták a mieinket…

„Azt, hogy előzni próbáltam, nem bánom, azt viszont igen, hogy ezt nem készítettem elő elégg, így jogos volt a kizárás. Elnézést is kértem a lányoktól” – mondta a döntő után Bácskai Sára Luca.

„Nem bánom, hogy Saci megpróbált előzni, hiszen muszáj volt előremenni, mert a hollandok biztosak vezettek, mögöttük az olaszok is magabiztosan korcsolyáztak, így nekünk az oroszokat meg kellett előznünk. Meg kellett volna. Azért azt hadd mondjam el, hogy idén ez volt az első A-döntőnk, aminek örülnünk kell” – tette hozzá Jászapáti Petra.

Hatalmas izgalmakat, igazi férfias csatát, és persze sokszor test-test elleni küzdelmet is hozott a férfiak 5000 méteres váltója, amelyben úgy tíz körrel a vége előtt fokozódott olyan szintre a tempó, hogy már-már szabad szemmel is alig lehetett követni a futamot.

A most először a két Liut és két Kruegert felvonultató váltó aranyérmet érő pozícióban ért célba, és hosszú percekig ünnepelte is a győzelmet a jégen – ezalatt a zsűri viszont videózott, és ez sosem jelent jót…

Nem is jelentett: egy váltásnál Shaolin elkorcsolyázott az oroszok előtt, és erre hivatkozva a kanadai főbíró ezt a váltónkat is kizárta.

„A döntő után jeleztem a bírónak, hogy szerintem ez nem volt kizárás, hiszen a magyar váltó az orosz előtt volt, inkább ők voltak velünk szabálytalanok…” – jegyezte meg Liu Shaolin a nap végén.

Négy arany- és három ezüstéremmel zárta a debreceni Európa-bajnokságot a magyar csapat, s bár a vége miatt keserű a szánk íze, soha rosszabbat!

Eredmény

férfi összetett, Európa-bajnok:

Liu Shaoang 77 pont

2. Liu Shaolin Sándor 75

3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 65

…16. Krueger Cole

női összetett, Európa-bajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 102 pont

2. Arianna Fontana (Olaszország) 68

3. Martina Valcepina (Olaszország) 34

…13. Lockett Deanna 2

…15. Jászapáti Petra

…20. Bácskai Sára Luca

 

Forrás: MTI/HunskateMédia

Fotó: Derencsényi István Cikk nyomtatása